Zagorski štrukli

Priprema tradicijskog jela zagorski domaći štrukli podrazumijeva posebno umijeće gotovo svake domaćice s područja Hrvatskog zagorja koje se nalazi u Krapinsko-zagorskoj županiji u koju spada i mjesto Đurmanec, te uz neke razlike i s područja čitave središnje Hrvatske. Zagorski kraj prava je riznica neobičnih poslastica koju su silom prilika i siromaštva domišljate Zagorke pripremale svojim mnogobrojnim obiteljima. Upravo kao što je i PIZZA izvorno bila jelo najsiromašnijih slojeva društva a danas je svjetski poznat i priznat specijalitet tako su i Zagorski ŠTRUKLI iznikli kao jelo siromaha a danas su jedan od zaštitnih znakova i specijaliteta svake gastronomske kuće kojima ne mogu odoliti ni strani ni domaći gosti.

Štrukli se mogu pripremati kao slani i slatki, mogu se kuhati i peči, a poslužuju se kao juha, predjelo, desert, glavno jelo i samostalno malo jelo. Svaki dio ovog područja ima svoju inačicu i svoj način pripreme štrukli. Pripremaju se tako da se, kod svih inačica, vučeno tijesto puni kravljim sirom, uz dodatak kiselog vrhnja i jaja, potom se savija i zatim stavi peči. Na taj su se način štrukli spremali u starim zagorskim domaćinstvima pred više stotina godina, te ovo jelo niti u jednoj sličnoj inačica nije poznato u svijetu. U doba kada dozrije povrće, mlade tikve i buče, radi se i tradicionalna bućnica, kao inačica štrukli, a postoje još i inačice od maka i repe. Ovisno o nadjevu, štrukli se nazivaju sirni štrukli, tikvači, makači i štrukli z repom.

 

Recepti

 

SIRNICA – zagorski štrukli od sira

 

Namirnice potrebne za sirne štrukle jesu jedan kravlji sir, jaja, sol, vrhnje, a može se dodati i malo šećera da budu slatki. Sve se pomješa vilicom ili rukom i nadijeva se tijesto. Pekač se podmaže, štrukli se slože u pekač i zaliju otopljenim maslacem, margarinom, uljem ili vrhnjem.

 

BUĆNICA – zagorski štrukli od buče

 

Za bučnicu se rabi jedan kravlji sir, jaja i malo soli, koje izmješate s bučom. Obična domaća buča (okrugla, zelena, a može i neka druga vrsta) prethodno se na ribežu nariba na rezance, posoli i pusti malo stajati. Buča se ocijedi i pomiješa sa sirom i jajima. Daljnji postupak je isti kao kod sirnih štrukli.